Prostat Kanseri Tedavi Seçenekleri

  Prostat kanseri ABD de erkekler arasında akciğer kanserinden sonra gelen en ölümcül kanser türüdür.  Prostat kanseri riskleri arasında ileri yaş, etnik, genetik ve yemek alışkanlığı ile ilgili faktörler yer almaktadır.
Prostat kanseri şikayeti ile prostatın iyi huylu olması arasındaki ilişki birbirine paraleldir.  Genel şikayetler rahatsız edici ve tıkayıcı olup idrar yapamama ile ilgili genel olan problemlerdir.  Bunlar arasında gece sık tuvalete çıkma, mesane boşalmaması hissi, idrarın kalınlığında ve basıncında olan problemler, idrar yaparken yanma ve kanama başlıca problemlerdir.  Prostat kanseri taraması ailede kanser mevcut değilse en geç 50 yaşında, ailede prostat kanseri varsa en geç 40 yaşında yapılmalıdır.  PSA denilen kan testi ve muayene yıllık olarak muhakkak yapılması önerilir.  Bahsedilen bu yöntemler yönlendirici olup kesin tanı prostat ultrasonu eşliğinde yapılan prostat biyopsisi ile konulur.  Prostat kanserli hastaların yaşamlarını sürdürmeleri büyük ölçüde erken teşhistir. Eğer PSA normalin çok üstünde ise biyopsiden sonra sınıflama için kemik sintigrafisi ile tüm batın MR radyolojik tetkikler istenmelidir. 
   Prostat kanseri tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale ile prostatın çıkartılması, radyoterapi, brakiterapi denen implantasyon ışınlama tedavisi ve hormon tedavisi yer almaktadır.   Prostat kanseri uygun tedavi yöntemi hasta ve hastalığa göre seçilmelidir.  Cerrahi yöntemler açık, laparaskopik ve robotik cerrahi olarak sınıflandırılır. Son yıllarda cerrahi deneyimler çok artmıştır. Bu sayede operasyon sonrası oluşan komplikasyonlar minimalize edilmiştir.  Bu komplikasyonlar arasında idrar kaçırma, ereksiyon problemleri, kanamalar ve tümör hücresi kalması olarak sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder