Adet Dönemi Adet Düzensizliği Sorular Cevaplar

Kadınlar için adet düzeni, süresi, zaman aralığı gibi periyotlar çok önemlidir.  Adet düzensizliği ise kadınlar için sağlığın bozulmasına dair en büyük belirtidir.
Adet Düzeni Nedir?

  İlk adet gördükten 2 yıl sonrası ile menopozdan 2 yıl öncesine kadar olan dönemde düzenlidir. Adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe kadar geçen süre 28 + 7 ya da 28 - 7 gün ise düzenlidir. Yani en fazla 35 gün en az ise 21 gün arayla adet gören kadının adeti düzenlidir.

Adet Periyodu Nasıl Olmalıdır
  Kadınlar 3 veya 5 günlük gecikme ya da erken adet görme nedeni ile adetlerinin düzensiz olduğunu düşünür. Oysaki bu böyle değildir. Adet süresi 7 günü geçmemesi gerekir.

Adet Miktarı Ne Kadar Olmalıdır
  Her kadının kendine göre adet düzeni ve yoğunluğu vardır.  Standardı ise günlük 3 pedi geçmeyecek kadardır.

Adet Döneminde Spor Yapılır mı?
  Adet döneminde hemen hemen her türlü spor yapılabilmektedir.  Adet döneminde yapılan fiziksel egzersizler ağrıyı dindirebilir.  Bu nedenle adet döneminde spor yapmak sakıncalı değildir.

Adet Döneminde Yüzülür mü?
  Adet döneminde denize girmenin çok sakıncalı olduğu söylenir hep. Ancak bunu bunu doğrulayacak tıbbi bir temel yoktur.  Adetli iken denize girilebilir.  Hatta yüzerken karnınız ağrımaz

Tamponlar Adet Kanamasını Engeller mi?
 Tampon kullanan insanların en büyük korkusu tamponun adet kanamasını engellememe korkusudur.  Bu korku yersizdir. Tamponlar sünger gibi yapısı olduğundan sıvıyı hemen emer.  Tampon dolduğunda sıvı dışarı akar. Doğru yerleştirilmiş bir tampon dolmadığı sürece sızıntıya olanak vermez.

Bakireler Tampon Kullanabilir mi?
  Genç kızlar tampon kullanabilir. Hatta ilk adet kanamasında bile tampon kullanılabilir.  Kızlık zarında adet başladığında doğal bir delik açılır sıvı bu delikten dışarı çıkar.  İlk adet dönemlerinde hafif kanamalı günler için tasarlanmış mini veya normal boy tampon kullanabilirsiniz.  Bakire kızların tampon kullanımı hakkında jinekolog yardımı almaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder