Bebeklerde Taş Oluşumu

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bebeklerde böbrek taşı oluşumu genetik faktörlerin yanı sıra yetersiz sıvı alımı, beslenme ve iklim değişikliği gibi faktörlerin etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Çocuklar da böbrek taşı nın enfeksiyona yol açarak böbreklerde zedelenme riskine sebep olduğu ve idrarda kanama, karın ağrısı, idrar yolu enfeksiyonu gibi belirtilere sebebiyet verdiği bilinmektedir. Çocuklarda böbrek taşı saptanması ultrasonografi ile gerçekleşip, ultrasonografi ile tanı konamayan olgularda gereklilik halinde tomografi den de faydalanılabilir. Çocuklarda taş
saptandığında muhakkak nefrelojik değerlendirme yapılmalı ve taş oluşumunun altında yatan metabolik bozukluk araştırılmalıdır. Küçük çocuklarda ve bebeklerde idrar örneği yeterlidir. Çocuklarda böbrek taşı oluşumunun önüne geçmek için su tüketiminin arttırılmasının yanı sıra, tuz kısıtlanması, hayvansal besin tüketiminin  kısıtlanması sebze ve meyve ağırlıklı beslenme önemlidir. Çocuklarda böbrek taşı oluşumuna etki eden en önemli gıdaların başında cips, kraker, çerez,çikolata gibi hazır gıdaların yanında çay, kola, kahve gibi çocuk beslenmesinde yer almaması gereken içecekler başlıca olanlarıdır. Çocuklara verilen kontrolsüz ilaçlar böbrek taşı oluşumuna etki etmektedir. Çocuklarda taş oluşumunun 1 cm ve üzeri olduğu durumlarda taş kırma ya da cerrahi tedavi de uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder