Böbrek Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir

Böbrek taşı oluşumu nasıl önlenir? Böbrek taşı oluşumu önlenebilirmi. Yaşam ve beslenme tarzında yapılacak bir kaç değişiklik yeni taş oluşumu riskini azaltmaktadır. Hastaların böbrek taşı oluşumuna karşı uygulayacağı karma ve dengeli beslenme desteklenmeli, lif içeren besinlerin tüketimi konusunda hastalar bilinçlendirilmelidir. Okzalat içeren besinlerin (ıspanak, roka, tere, kako, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği) aşırı tüketiminden kaçınmak gereklidir.Hayvansal besinler aşırı olarak tüketilmemelidir.

                Böbrekleri su ile besleyin. Büyük bir çözelti olarak bilinen idrarın, yaklaşık 50 maddenin çözülerek vücuttan atılmasını sağladığı bilimsel bir gerçektir. Yeterince su içildiğinde çözeltinin yani idrarın miktarı artıyor ve daha fazla oranda madde çözülüyor. Böylece böbreklerde kristalleşme azalıyor, var olan kristaller de vücuttan atılıyor.
                      Protein alımını kısıtlayın ve tuzla aranızı açın. Böbrek taşı hastaları taşın şiddetine göre protein alımlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Örneğin bir öğün hayvani protein ile beslenen bir insanın sonraki öğünde lifli besinlere yönelmesi gerekmekte ya da sabah kahvaltıda fazla peynir tüketen bir kişinin o gün et yememesi lazım. Tuz böbrek taşı oluşumunda büyük rol oynamaktadır. Hastaların tuz ile aralarını açmaları tuz tüketimine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.
                     Limonu çok sevin. Böbreklerde taş oluşumunu önlediği bilinen sitrat maddesinin limonda bol miktarda bulunduğuna dikkat çekilmektedir. Her gün 1 adet limon suyu sıkılarak içildiğinde böbrek taşı oluşumuna karşı büyük önlem alınmış olunur.
                     Bol bol hareket edin. Hareket etmek vücuttaki tüm mekanizmaları dengeli hale getirmektedir. Hareketsizliğin ise tam tersi bir etki yaptığına dikkat çekilmektedir. Haftada en az 5 gün yarım saat yürüyüş yapmak ya da markete veya alışverişe yürüyerek gitmek, hem kiloları dengede tutuyor hem de böbreklerin daha düzenli çalışmasına sebep oluyor.
Akşama kadar ofiste çalışan insanlar muhakkak spor yapmalı eğer yapamıyorlar ise işe yürüyerek gidip gelmelidirler. İşlerine araçları ile giden insanlar araçlarını 20 dk uzağa park edebilir böylece kendilerine yürüyüş mesafesi bırakabilirler.
Taş oluşumunu önlemede başlıca temel kurallar

  • Bol bol sıvı tüketilmeli
  • Hayvansal proteinler özellikle sakatat az tüketilmeli
  • Tuzdan uzak durulmalı
  • Her gün yürüyüş yapmalı
  • Limonu çok sevmeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder