Böbrek Taşı Nasıl Kırılır

Böbrek taşı olan hastalar doktora göründüğünde, kendilerine önce kuvvetli ağrı kesiciler verilerek ağrılarının dinmesi sağlanır. Daha sonra yapılan kontroller ile taşın yapısı ve yeri belirlenerek tedavi yöntemi belirlenir.
Böbrek taşı eğer 6 mm nin altında ise önerilen tedavi yöntemi verilen ağrı kesiciler ile birlikte bol bol su içilerek böbrek taşının düşürülmesi sağlanmaktadır. 10 güne kadar bu yöntem ile düşmeyen taşlar, ya da düşerek idrar kanalını tıkayan taşlar şiddetli ağrılara neden oluyorsa diğer tedavi yöntemleri uygulanır.

Böbrek taşı ameliyatı na girmeden önce böbrek taşı kırma, yani ESWL tedavi yöntemi önerilmektedir. ESWL tedavi yönteminde böbrek taşları vücut dışından verilen şok dalgaları (ses dalgaları) ile kırılmaya başlanır. ESWL böbrek taşı kırma tedavi yönteminde başarı oranı %70-80 arasıdır. Bu başarı oranı taşın yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı böbrek taşı çeşitleri kırılmaya karşı dirençli olabilmektedir. Örnek verecek olursak kalsiyum yapılı taşlar sert yapıdadır ve kırılmaya karşı dirençlidir. Sistin taşları da çok sert taşlar olup kırılmaya karşı başarı oranı düşüktür. ESWL tedavisi ile kırılamayan taşlar ya da kırılıp üreter yolunun tıkanması durumunda Üreteroskopi denilen ameliyat yöntemi gerçekleştirilir. Kapalı böbrek taşı ameliyatlarından bir tanesi olan Üreteroskopi ameliyatında böbrek taşlarının lazer ile kırılması yapılır. Üreteroskopi kaplı böbrek taşı ameliyatı , hasta narkoz veya anestezi altında iken yapılmaktadır.

2 yorum:

  1. Çok teşekkürler ben 7. sınıf öğrencisi olarak hem ödevimi yapmamı sağladınız hemde bilgilendirdiniz tekrar tekrar teşekkürler.

    -Rabia

    YanıtlaSil